Svenska läkaresällskapet

Helena DReber 8089

Helena Dreber, Allmänläkare

Jag lämnar Eugeniahemmet med bilder av floder och taggtråd i huvudet. Jag har alltid tänkt att "allmänmedicin, det är ju narrativ medicin, eller kanske tvärtom". Vad vore mina patientmöten om jag inte tog till mig av, och tog tillvara på patienternas berättelser? Någonstans under Rita Charons alla liknelser blir det extra tydligt att det är just så, men också att narrativ medicin är så mycket mer än att tolka berättelser.

Vi har gång på gång sedan termin ett hört att "anamnesen är det viktigaste diagnostiska verktyget". I ett myller av labbprover, röntgenundersökningar och "inte-missa-något"-ångest har anamnesen fått kämpa för att behålla sin förstaplats. Här, tio år efter min läkarexamen, får anamnesen sin upprättelse med råge.

Jag går hem från Eugeniahemmet stärkt i att jag gör rätt när diabeteskontrollen drar över på tiden för att både jag och patienten börjar närma oss vad som verkligen är orsaken bakom de urspårade sockervärdena. Jag blir lika stärkt i att jag gör rätt när jag låter rädslor och osäkerhet komma fram i patientberättelserna. Framförallt blir jag oerhört stärkt i att inte förstöra patientens berättelse genom att fråga kring ovidkommande saker bara för att tillfredsställa en algoritm eller kvalitetsindikator.

Konferensen kunde knappast ha kommit lägligare - patientmötet är på allas läppar och gång på gång lyfts mötet fram som det primära värdet i vården. Det ska därför bli extra spännande att följa bildandet av Svensk Förening för Narrativ Medicin. Inspirationen har inte låtit vänta sig - Väl hemma hittade jag snart en sedan länge undanstoppad bok som jag hoppas kan hjälpa mig förstå det där knepiga patientsamtalet jag hade härom veckan.

Fortsatt god jul och gott nytt år!

Helena Dreber

Nyheter

Socialstyrelsen söker Snomed CT-medarbetare

Vill du bidra i arbetet för att stödja utvecklingen av strukturerad vårddokumentation i Sverige? Socialstyrelsen söker en person som kommer att arbeta specifikt med Snomed CT, som är ett internationellt, medicinskt begreppssystem som är översatt till svenska. Arbetet innebär att driva utvecklingen av den svenska versionen av Snomed CT genom ändringshantering, kvalitetssäkring och användarstöd. Det innebär också hög grad av samverkan med andra aktörer inom informatik- och terminologiområdet.

Socialstyrelsen söker läkare för arbete med Ordinationsorsak

Socialstyrelsen söker nu läkare, helst med specialistkompetens, som kan hålla informationen för kodsystemet Nationell källa för ordinationsorsak uppdaterad och kvalitetssäkrad på löpande basis. Arbetet innebär också att ge användarstöd till hälso- och sjukvårdsverksamheter som vill implementera kodsystemet samt bidra i den strategiska utvecklingen av kodsystemet.

Sabine Koch ny ordförande i IMIA

SFMI gratulerar professor Sabine Koch, tidigare ordförande i SFMI, till att nu ha blivit vald till nästa ordförande i IMIA, International Medical Informatics Association. IMIA har en viktig roll internationellt i tillämpning av ny teknik och informatik inom hälso- och sjukvården och i klinisk forskning. Vi är övertygade om att Sabine Koch kommer att göra ett strålande jobb som nästa IMIA ordförande.

Ny MI-professur i Lübeck

SFMI har blivit tipsade om en nyinrättad professur:

University of Lübeck recently announced a newly created W3 professorship for Medical Informatics. You will find the tender enclosed.

International scientists with focus on medical data science or related broad research areas are welcome to apply (Deadline: 4th of October). However good knowledge of German language is necessary; at least as lectures in the BA/MA courses of Medical Informatics in Lübeck are given in German. That is the reason why the tender is written in German only.

Tender/anbud

Jobba med bioinformatik i Schweiz?

SFMI har fått tips om två heltidstjänster inom bioinformatik i Schweiz. Det är SIB, Swiss Institute of Bioinformatics som söker två heltider med placering i Basel, med tillträde så snart som möjligt. Läs mer i bifogade pdf-filer!

Health Research Data Coordinator

Bioinformatics Workflow Developer

SFMI har begränsade möjligheter att förmedla den här typen av information, men om det är av stort intresse för våra medlemmar och besökare på vår webbsajt kan vi eventuellt göra detta mera systematiskt! Ge gärna återkoppling till oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!