Svenska läkaresällskapet

Narrativ medicin - reflektioner efter konferensen 24/11

Helena DReber 8089

Helena Dreber, Allmänläkare

Jag lämnar Eugeniahemmet med bilder av floder och taggtråd i huvudet. Jag har alltid tänkt att "allmänmedicin, det är ju narrativ medicin, eller kanske tvärtom". Vad vore mina patientmöten om jag inte tog till mig av, och tog tillvara på patienternas berättelser? Någonstans under Rita Charons alla liknelser blir det extra tydligt att det är just så, men också att narrativ medicin är så mycket mer än att tolka berättelser.

Vi har gång på gång sedan termin ett hört att "anamnesen är det viktigaste diagnostiska verktyget". I ett myller av labbprover, röntgenundersökningar och "inte-missa-något"-ångest har anamnesen fått kämpa för att behålla sin förstaplats. Här, tio år efter min läkarexamen, får anamnesen sin upprättelse med råge.

Jag går hem från Eugeniahemmet stärkt i att jag gör rätt när diabeteskontrollen drar över på tiden för att både jag och patienten börjar närma oss vad som verkligen är orsaken bakom de urspårade sockervärdena. Jag blir lika stärkt i att jag gör rätt när jag låter rädslor och osäkerhet komma fram i patientberättelserna. Framförallt blir jag oerhört stärkt i att inte förstöra patientens berättelse genom att fråga kring ovidkommande saker bara för att tillfredsställa en algoritm eller kvalitetsindikator.

Konferensen kunde knappast ha kommit lägligare - patientmötet är på allas läppar och gång på gång lyfts mötet fram som det primära värdet i vården. Det ska därför bli extra spännande att följa bildandet av Svensk Förening för Narrativ Medicin. Inspirationen har inte låtit vänta sig - Väl hemma hittade jag snart en sedan länge undanstoppad bok som jag hoppas kan hjälpa mig förstå det där knepiga patientsamtalet jag hade härom veckan.

Fortsatt god jul och gott nytt år!

Helena Dreber

Nyheter

Jobba med bioinformatik i Schweiz?

SFMI har fått tips om två heltidstjänster inom bioinformatik i Schweiz. Det är SIB, Swiss Institute of Bioinformatics som söker två heltider med placering i Basel, med tillträde så snart som möjligt. Läs mer i bifogade pdf-filer!

Health Research Data Coordinator

Bioinformatics Workflow Developer

SFMI har begränsade möjligheter att förmedla den här typen av information, men om det är av stort intresse för våra medlemmar och besökare på vår webbsajt kan vi eventuellt göra detta mera systematiskt! Ge gärna återkoppling till oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!

Lära sig utveckla Clinical Decision Support apps?

Är du intresserad av att lära dig utveckla Clinical Decision Support Apps? I så fall kanske den kurs som openEHR och Cambio arrangerar under 14 veckor i sommar - "CDS Summer App Challenge 2017" - där de bjuder in studenter att delta, är något för dig? Intresserad? Läs mer här!

 

Resestipendium 2017

Läs Rebecka Janols Reseberättelse från Informatics for Health 2017, Manchester, England här
Rebecka Janols, PhD vid Institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering Umeå Universitet har mottagit SFMIs resestipendium.

Berättelser i fokus på Vitalis-seminarium

Berättelsen stod i centrum då seminariet Narrativ Medicin och eHälsa hölls under förmiddagen 27 april på Vitalis 2017. Ett 30-deltagare hade samlats för att lyssna, resonera och reflektera över berättelsens betydelse i vårdmötet, i vårddokumentationen och i utveckling och implementerina av it-system.

MIE 2018 i Sverige!

Nästa års europeiska konferens i medicinsk informatik - MIE 2018 - kommer att arrangeras i Göteborg 24-26 april. Detta offentliggjordes på på MIE 2017 i Manchester, England, förra veckan. SFMI kommer att vara Local Organization Committee (LOC).

Tema för MIE 2018 är Building Continents of Knowledge in Oceans of Data: the Future of Co-Created eHealth.

Mera information finns på MIE 2018.