Så kan narrativ medicin utveckla vården! var temat för konferensen på Eugeniahemmet, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, den 24 november 2016. I panelen deltog från vänster: Eva Helmersson, levnadskonsult med patienterfarenhet, Christer Petersson, allmänläkare, Astrid Seeberger, professor, Valdemar Erling, läkare, Rita Charon, professor och Katarina Bernhardsson, litteraturvetare. Samtalet leddes av professor Ola Sigurdsson.
Konferensen inleddes av Lars Midbøe, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting och styrelseledamot i SFMI, som tillsammans med Svenska Läkaresällskapets Etikdelegation och Språkkommitté, samt magisterprogrammet i Medical Informatics vid Karolinska Institutet, var arrangörer. Efter att ha välkomnat de drygt 110 deltagarna "till en dag om berättelser i ett hus fyllt av berättelser" beskrev han konferensens upplägg och syfte, bl a med Tomas Tranströmers dikt "Gläntan". Dagens huvudtalare, professor Rita Charon, läkare, litteraturvetare och föreståndare för Program in Narrative Medicine vid Columbia University i New York City, hälsades varmt välkommen. Här hittar du Lars Midbøes bilder!
I sin timslånga föreläsning talade Rita Charon om hälsans landskap och de gränser och uppdelningar som präglar hälso- och sjukvården både i USA och resten av världen. Med konstbilder, fotografier och exempel från sin kliniska praktik förklarade hon hur narrativ kunskap och empati kan öppna dessa gränser och skapa det förtroendefulla partnerskap som behövs för verklig läkning. Hon beskrev de tre "rörelser" som är så centrala i narrativ medicin: Attention, Representation och Affiliation. Hon berättade också om betydelsen av hennes eget efternamn - Charon (Karon) var den dystre färjekarlen som förde de döda över floden Styx till dödsriket Hades i den grekiska mytologin - och hur det skrämt henne som ung läkare, men också hjälpt henne att förstå sin roll som läkare, att kunna följa med sina patienter ända fram till deras död.
Här hittar du Rita Charons bildspel!
En film med Rita Charons föreläsning och det efterföljande panelsamtalet kommer inom kort att vara tillgänglig via denna webbsida.
Dagens Medicin har publicerat en intervju med Rita Charon, som gjordes i samband med konferensen 24/11. Rita Charon medverkade också vid Svensk Förening för Allmänmedicins (SFAM) kvalitetetsdag - här hittar du hennes presentatation därifrån!
Övriga presentationer från konferensen kommer successivt att publiceras här:
Berättelsen, vetenskapen och praktiken. Christer Petersson
Patientsäkerhet - berättelsens betydelse. Hans Rutberg
Designing eHealth learning from patient stories. Maria Hägglund
Narrativet i vårddokumentationen - Vad vill patienter och vårdare dokumentera? Rose-Mharie Åhlfeldt