Svenska läkaresällskapet

 

IMG 4020

Så kan narrativ medicin utveckla vården! var temat för konferensen på Eugeniahemmet, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, den 24 november 2016. I panelen deltog från vänster: Eva Helmersson, levnadskonsult med patienterfarenhet, Christer Petersson, allmänläkare, Astrid Seeberger, professor, Valdemar Erling, läkare, Rita Charon, professor och Katarina Bernhardsson, litteraturvetare. Samtalet leddes av professor Ola Sigurdsson.

Konferensen inleddes av Lars Midbøe, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting och styrelseledamot i SFMI, som tillsammans med Svenska Läkaresällskapets Etikdelegation och Språkkommitté, samt magisterprogrammet i Medical Informatics vid Karolinska Institutet, var arrangörer. Efter att ha välkomnat de drygt 110 deltagarna "till en dag om berättelser i ett hus fyllt av berättelser" beskrev han konferensens upplägg och syfte, bl a med Tomas Tranströmers dikt "Gläntan". Dagens huvudtalare, professor Rita Charon, läkare, litteraturvetare och föreståndare för Program in Narrative Medicine vid Columbia University i New York City, hälsades varmt välkommen. Här hittar du Lars Midbøes bilder!

I sin timslånga föreläsning talade Rita Charon om hälsans landskap och de gränser och uppdelningar som präglar hälso- och sjukvården både i USA och resten av världen. Med konstbilder, fotografier och exempel från sin kliniska praktik förklarade hon hur narrativ kunskap och empati kan öppna dessa gränser och skapa det förtroendefulla partnerskap som behövs för verklig läkning. Hon beskrev de tre "rörelser" som är så centrala i narrativ medicin: Attention, Representation och Affiliation. Hon berättade också om betydelsen av hennes eget efternamn - Charon (Karon) var den dystre färjekarlen som förde de döda över floden Styx till dödsriket Hades i den grekiska mytologin - och hur det skrämt henne som ung läkare, men också hjälpt henne att förstå sin roll som läkare, att kunna följa med sina patienter ända fram till deras död.

Här hittar du Rita Charons bildspel!

En film med Rita Charons föreläsning och det efterföljande panelsamtalet kommer inom kort att vara tillgänglig via denna webbsida.

Dagens Medicin har publicerat en intervju med Rita Charon, som gjordes i samband med konferensen 24/11. Rita Charon medverkade också vid Svensk Förening för Allmänmedicins (SFAM) kvalitetetsdag - här hittar du hennes presentatation därifrån!

Övriga presentationer från konferensen kommer successivt att publiceras här:

Berättelsen, vetenskapen och praktiken. Christer Petersson

Patientsäkerhet - berättelsens betydelse. Hans Rutberg

Designing eHealth learning from patient stories. Maria Hägglund

Narrativet i vårddokumentationen - Vad vill patienter och vårdare dokumentera? Rose-Mharie Åhlfeldt

Nyheter

Socialstyrelsen söker Snomed CT-medarbetare

Vill du bidra i arbetet för att stödja utvecklingen av strukturerad vårddokumentation i Sverige? Socialstyrelsen söker en person som kommer att arbeta specifikt med Snomed CT, som är ett internationellt, medicinskt begreppssystem som är översatt till svenska. Arbetet innebär att driva utvecklingen av den svenska versionen av Snomed CT genom ändringshantering, kvalitetssäkring och användarstöd. Det innebär också hög grad av samverkan med andra aktörer inom informatik- och terminologiområdet.

Socialstyrelsen söker läkare för arbete med Ordinationsorsak

Socialstyrelsen söker nu läkare, helst med specialistkompetens, som kan hålla informationen för kodsystemet Nationell källa för ordinationsorsak uppdaterad och kvalitetssäkrad på löpande basis. Arbetet innebär också att ge användarstöd till hälso- och sjukvårdsverksamheter som vill implementera kodsystemet samt bidra i den strategiska utvecklingen av kodsystemet.

Sabine Koch ny ordförande i IMIA

SFMI gratulerar professor Sabine Koch, tidigare ordförande i SFMI, till att nu ha blivit vald till nästa ordförande i IMIA, International Medical Informatics Association. IMIA har en viktig roll internationellt i tillämpning av ny teknik och informatik inom hälso- och sjukvården och i klinisk forskning. Vi är övertygade om att Sabine Koch kommer att göra ett strålande jobb som nästa IMIA ordförande.

Ny MI-professur i Lübeck

SFMI har blivit tipsade om en nyinrättad professur:

University of Lübeck recently announced a newly created W3 professorship for Medical Informatics. You will find the tender enclosed.

International scientists with focus on medical data science or related broad research areas are welcome to apply (Deadline: 4th of October). However good knowledge of German language is necessary; at least as lectures in the BA/MA courses of Medical Informatics in Lübeck are given in German. That is the reason why the tender is written in German only.

Tender/anbud

Jobba med bioinformatik i Schweiz?

SFMI har fått tips om två heltidstjänster inom bioinformatik i Schweiz. Det är SIB, Swiss Institute of Bioinformatics som söker två heltider med placering i Basel, med tillträde så snart som möjligt. Läs mer i bifogade pdf-filer!

Health Research Data Coordinator

Bioinformatics Workflow Developer

SFMI har begränsade möjligheter att förmedla den här typen av information, men om det är av stort intresse för våra medlemmar och besökare på vår webbsajt kan vi eventuellt göra detta mera systematiskt! Ge gärna återkoppling till oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!