Svenska läkaresällskapet

Stort intresse för Narrativ Medicin

 

IMG 4020

Så kan narrativ medicin utveckla vården! var temat för konferensen på Eugeniahemmet, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, den 24 november 2016. I panelen deltog från vänster: Eva Helmersson, levnadskonsult med patienterfarenhet, Christer Petersson, allmänläkare, Astrid Seeberger, professor, Valdemar Erling, läkare, Rita Charon, professor och Katarina Bernhardsson, litteraturvetare. Samtalet leddes av professor Ola Sigurdsson.

Konferensen inleddes av Lars Midbøe, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting och styrelseledamot i SFMI, som tillsammans med Svenska Läkaresällskapets Etikdelegation och Språkkommitté, samt magisterprogrammet i Medical Informatics vid Karolinska Institutet, var arrangörer. Efter att ha välkomnat de drygt 110 deltagarna "till en dag om berättelser i ett hus fyllt av berättelser" beskrev han konferensens upplägg och syfte, bl a med Tomas Tranströmers dikt "Gläntan". Dagens huvudtalare, professor Rita Charon, läkare, litteraturvetare och föreståndare för Program in Narrative Medicine vid Columbia University i New York City, hälsades varmt välkommen. Här hittar du Lars Midbøes bilder!

I sin timslånga föreläsning talade Rita Charon om hälsans landskap och de gränser och uppdelningar som präglar hälso- och sjukvården både i USA och resten av världen. Med konstbilder, fotografier och exempel från sin kliniska praktik förklarade hon hur narrativ kunskap och empati kan öppna dessa gränser och skapa det förtroendefulla partnerskap som behövs för verklig läkning. Hon beskrev de tre "rörelser" som är så centrala i narrativ medicin: Attention, Representation och Affiliation. Hon berättade också om betydelsen av hennes eget efternamn - Charon (Karon) var den dystre färjekarlen som förde de döda över floden Styx till dödsriket Hades i den grekiska mytologin - och hur det skrämt henne som ung läkare, men också hjälpt henne att förstå sin roll som läkare, att kunna följa med sina patienter ända fram till deras död.

Här hittar du Rita Charons bildspel!

En film med Rita Charons föreläsning och det efterföljande panelsamtalet kommer inom kort att vara tillgänglig via denna webbsida.

Dagens Medicin har publicerat en intervju med Rita Charon, som gjordes i samband med konferensen 24/11. Rita Charon medverkade också vid Svensk Förening för Allmänmedicins (SFAM) kvalitetetsdag - här hittar du hennes presentatation därifrån!

Övriga presentationer från konferensen kommer successivt att publiceras här:

Berättelsen, vetenskapen och praktiken. Christer Petersson

Patientsäkerhet - berättelsens betydelse. Hans Rutberg

Designing eHealth learning from patient stories. Maria Hägglund

Narrativet i vårddokumentationen - Vad vill patienter och vårdare dokumentera? Rose-Mharie Åhlfeldt

Nyheter

Jobba med bioinformatik i Schweiz?

SFMI har fått tips om två heltidstjänster inom bioinformatik i Schweiz. Det är SIB, Swiss Institute of Bioinformatics som söker två heltider med placering i Basel, med tillträde så snart som möjligt. Läs mer i bifogade pdf-filer!

Health Research Data Coordinator

Bioinformatics Workflow Developer

SFMI har begränsade möjligheter att förmedla den här typen av information, men om det är av stort intresse för våra medlemmar och besökare på vår webbsajt kan vi eventuellt göra detta mera systematiskt! Ge gärna återkoppling till oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!

Lära sig utveckla Clinical Decision Support apps?

Är du intresserad av att lära dig utveckla Clinical Decision Support Apps? I så fall kanske den kurs som openEHR och Cambio arrangerar under 14 veckor i sommar - "CDS Summer App Challenge 2017" - där de bjuder in studenter att delta, är något för dig? Intresserad? Läs mer här!

 

Resestipendium 2017

Läs Rebecka Janols Reseberättelse från Informatics for Health 2017, Manchester, England här
Rebecka Janols, PhD vid Institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering Umeå Universitet har mottagit SFMIs resestipendium.

Berättelser i fokus på Vitalis-seminarium

Berättelsen stod i centrum då seminariet Narrativ Medicin och eHälsa hölls under förmiddagen 27 april på Vitalis 2017. Ett 30-deltagare hade samlats för att lyssna, resonera och reflektera över berättelsens betydelse i vårdmötet, i vårddokumentationen och i utveckling och implementerina av it-system.

MIE 2018 i Sverige!

Nästa års europeiska konferens i medicinsk informatik - MIE 2018 - kommer att arrangeras i Göteborg 24-26 april. Detta offentliggjordes på på MIE 2017 i Manchester, England, förra veckan. SFMI kommer att vara Local Organization Committee (LOC).

Tema för MIE 2018 är Building Continents of Knowledge in Oceans of Data: the Future of Co-Created eHealth.

Mera information finns på MIE 2018.