Svenska läkaresällskapet

Nätverket för Utvärdering

Det ställs stora förväntningar på informations- och kommunikationsteknologi  att bidra till att förbättra och effektivisera vården men det är fortfarande svårt att bedöma om önskvärda effekter uppnås, vad som är nyttan för organisationen och vilka effekter IT ger när det gäller vårdkvalitet och patientsäkerhet.

Vi behöver mer kunskap kring både befintliga utvärderingsmetoder samt deras praktiska tillämpning inom vården!

Inom SFMIs ”moderorganisationer” EFMI och IMIA finns det sedan länge arbetsgrupper som arbetar med utvärderingsfrågor. SFMI har bildat en spegelgrupp till dessa arbetsgrupper och samlade ca. 20 intresserade medlemmar till en workshop i december 2011 som startskott för arbetsgruppen.

Målet med arbetsgruppen är sprida kunskap om utvärderingsmetoder, visa vilka verktyg som finns och informera om praktiska tillämpningar men även att interagera med likande grupper i Skandinavien, Europa och internationellt för att följa upp områdets utveckling, sprida svensk kunskap inom området och återkoppla kunskap från internationella möten till SFMIs medlemmar.

SFMI stöder arbetsgruppen i organisationen av arbetsgruppsträffar och/eller workshops, med att tillhandahålla webbutrymme samt hjälper till med informationsspridning och publicering av kunskapsöversikter.

Är du SFMI medlem och intresserad att medverka i arbetsgruppen?

Kontakta gärna arbetsgruppens ledare Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Linköpings universitet och Jönköping International Business School

 

Material Workshop December 2011

Sabine Kochs inledning till workshopen

Viviann Vimarlund workshop December 2011

Program

Resultat från gruppdiskussionerna

Nyttorealisering Anna Pegelow, e-delegationen

 

Nyheter

Vill du föreläsa på Vitalis?

Vitalis har förlängt sista datumet för föreläsningsförslag till Vitalis 2018, Nordens ledande eHälsomöte. Senast 24 november behöver de ha ditt förslag! Läs mer och skicka in ditt förslag här!

Vitalis 2018 kommer fokusera extra på några teman och ser gärna fler bidrag inom dessa:

* Implementering
* Kommunal eHälsa och socialtjänst
* Psykisk ohälsa

Socialstyrelsen söker läkare för arbete med Ordinationsorsak

Socialstyrelsen söker nu läkare, helst med specialistkompetens, som kan hålla informationen för kodsystemet Nationell källa för ordinationsorsak uppdaterad och kvalitetssäkrad på löpande basis. Arbetet innebär också att ge användarstöd till hälso- och sjukvårdsverksamheter som vill implementera kodsystemet samt bidra i den strategiska utvecklingen av kodsystemet.

Sabine Koch ny ordförande i IMIA

SFMI gratulerar professor Sabine Koch, tidigare ordförande i SFMI, till att nu ha blivit vald till nästa ordförande i IMIA, International Medical Informatics Association. IMIA har en viktig roll internationellt i tillämpning av ny teknik och informatik inom hälso- och sjukvården och i klinisk forskning. Vi är övertygade om att Sabine Koch kommer att göra ett strålande jobb som nästa IMIA ordförande.

Jobba med bioinformatik i Schweiz?

SFMI har fått tips om två heltidstjänster inom bioinformatik i Schweiz. Det är SIB, Swiss Institute of Bioinformatics som söker två heltider med placering i Basel, med tillträde så snart som möjligt. Läs mer i bifogade pdf-filer!

Health Research Data Coordinator

Bioinformatics Workflow Developer

SFMI har begränsade möjligheter att förmedla den här typen av information, men om det är av stort intresse för våra medlemmar och besökare på vår webbsajt kan vi eventuellt göra detta mera systematiskt! Ge gärna återkoppling till oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!

Resestipendium 2017

Läs Rebecka Janols Reseberättelse från Informatics for Health 2017, Manchester, England här
Rebecka Janols, PhD vid Institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering Umeå Universitet har mottagit SFMIs resestipendium.